koken met ikje

in de enquête had iemand het idee om een thema over koken te maken met recepten en andere tips. dit vonden wij een zeer goed idee en daarom nu een thema over koken!


koken is naast leuk ook lekker! en jij bepaalt wat er vandaag gegeten gaat worden. dus geen vieze spruitjes of witlof en ook geen zalm of spinazie. jij kiest zelf wat de pot schaft!

maar... hoe maak je nou lekkere dingen? hieronder een paar lekkere recepten!


schuimpjes

scheid het eigeel van het eiwit. doe een beetje eiwit in een kom. voeg poedersuiker toe en meng. voeg net zo lang poedersuiker toe tot het stevig is geworden. maak kleine balletjes en leg deze ver uit elkaar op een bord. leg ze in de magnetron en zet deze op ±2 minuten blijf erbij staan en kijk hoe de schuimpjes groeien. ze zullen snel klaar zijn dus let goed op! de schuimpjes zijn klaar.


tip: serveer de schuimpjes met fruit, slagroom of ijs.

Ingrediënten

-poedersuiker

-een ei



aardbeien kerst mannetjes

Was de aardbeien en dep ze droog. Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snijd 1 cm van het topje, dit wordt de muts van de kerstman. Zet de aardbeien met de snijkant van het kroontje naar onder op een bord. Houd de topjes apart.

Meng de mascarpone en vanillesuiker in een kom en vul de spuitzak met de vanillemascarpone. Maak het gezicht van de aardbei-kerstman door kleine toefjes vanillemascarpone boven op de aardbei te spuiten.

Dek af met de achtergehouden stukjes aardbei. Maak met de hagelslag een mond en ogen in het vanille mascarpone mengsel.


Bewaartip:

Je kunt de kerstmannetjes 6 uur van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast.

 

bron: Albert Heijn

Ingrediënten

400 g aardbeien

250 g mascarpone (zachte roomkaas)

8 g vanillesuiker (zakje)

10 g extra grote hagel melk (pak 380 g)



pepernoten

Verwarm de oven voor op 160 °C. Kneed de boter, de suiker, de speculaaskruiden, het zelfrijzend bakmeel en zout naar smaak goed door elkaar. Voeg lepel voor lepel de melk aan het beslag toe, zodat het een lekker soepel deeg wordt. Bekleed de bakplaat met bakpapier.

Maak van het deeg kleine balletjes, leg ze op de bakplaat en druk ze iets plat. Bak ze in de oven in 15-20 min. gaar en lichtbruin.


Tip:

Drie versiertips: 1. Bestrijk de pepernoten met chocoladeglazuur en versier ze met witte eetbare chocoladevormpjes. 2. Bestrijk pepernoten met poedersuikerglazuur (zelf maken door poedersuiker en limonadesiroop te mengen) en versier met eetbare suikervormpjes. 3. Bestrijk de pepernoten met chocoladeglazuur en versier ze met knispers.


bewaar tip:

Je kunt de pepernoten 3 dagen van tevoren bereiden. Bewaar in een afgesloten trommel.


bron: Albert Heijn

Ingrediënten

150 g boter

125 g donkerbruine basterdsuiker

10 g speculaaskruiden

250 g zelfrijzend bakmeel

4 el melk



Cho­co­la­de­ca­ke (lac­to­se­vrij)

Verwarm de oven voor op 200 °C.
Doe de bloem, suiker, cacao, baking soda, vanillesuiker en het zout in een kom. Maak een kuil in het midden. Voeg de olie en azijn toe. Voeg al roerend het water toe. Meng de pecannoten erdoor.
Bekleed de cakevorm met bakpapier en schep het beslag erin. Bak de cake in ca. 30 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar.


bron: Albert Heijn

Ingrediënten

180 g bloem

200 g kristalsuiker

30 g cacaopoeder

1 tl baking soda

8 g vanillesuiker

½ tl zout

60 ml zonnebloemolie

1 el wittewijnazijn

240 ml kraanwater

140 g pecannoten



boerenkool stamppot

Je begint met het schillen en wassen van de aardappelen. Vervolgens ga je ze in stukken snijden en maak je er kleine gelijke stukken van. Je kunt de boerenkool dan nog even wassen als dat nodig is en ook deze moet je nog even fijn snijden. Dan doe je een laagje water in een pan,  dat is ongeveer  drie cm. Dan doe je de aardappels die gesneden zijn er in en je doet hier een beetje zout bij. Dan doe je er boerenkool bovenop. Dan breng je het water aan de kook, je doet dan wel de deksel op de pan. Je kookt het dan ongeveer in 25 tot 30 minuten gaar. Daarna doe jij wat water in een andere pan en dat breng je net aan de kook. Daar doe je een beetje zout bij, niet altijd nodig, en daar doe je dan de rookworst in. Na twintig minuten mag de rookworst uit de pan, de rookworst is klaar en warm. Dan giet je het kookvocht van de stamppot af en dan stamp je de aardappelen met de boerenkool tot een fijn geheel. Dan doe je er wat boter doorheen en dan doe je er op smaak wat melk, bouillonpoeder, mosterd en peper doorheen.

eet smakelijk!

bron: boerenkool.info

ingrediënten:


  • Anderhalve kilo aardappelen

  • Ongeveer 600 gram gesneden boerenkool/of 1200 gram ongesneden.

  • Een rookworst

  • Zout

  • 100 ml melk

  • Mosterd (een eetlepel)

  • Peper of bouillonpoeder.




IKJE is (tijdelijk) Gestopt. Lees meer op onze 'Thuis' pagina.

 

IKJE is een project en idee van Koen.

 

©KOEN ©IKJE

Volg IKJE op sociaal media

contact

Heeft u vragen of opmerkingen? Mail dan naar:

ikje.edel@gmail.com

U kunt natuurlijk ook een contact formulier invullen.

©IKJE

Deel IKJE op sociaal media

IKJE ikje edel elke dag een lach